پیام ریاست مؤسسه تحصیلات عالی دانش
شبکه تعلیمی و تحصیلی دانش
شبکه تعلیمی و تحصیلی دانش
در عصر حاضر، تحصیلات عالی بهعنوان ابزاری برای کسب دانش و آگاهی در راستای اعتلای علمی و فرهنگی جوامع شناخته میشود. رسالت یک دانشگاه در جامعه، تربیت نیروی انسانی برای ایجاد تحول و تحقق اهداف و آرمانهای ملی آن کشور است. نهادهای تحصیلی کشور موظف به پرورش نیروی انسانی عالم، آگاه، متخصص و دارای تفکر آزاد برای ایجاد تحول در ابعاد مختلف جامعه به منظور پیشرفت و تحقق اهداف ملی کشور اند. مؤسسه تحصیلات عالی دانش نیز با در نظر داشت رسالت ملی خویش، برای پرورش نیروی متخصص و آگاه جهت رشد و توسعهی ملی با قوت در تلاش است. هیئت رهبری مؤسسه تحصیلات عالی دانش با تدوین پلان استراتیژیک پنجساله خویش در صدد کسب اعتبار در سطح کشور و منطقه برای این نهاد علمی است؛ بنابراین، این مؤسسه، از طریق روشهایی همچون ارتقای ظرفیت استادان، توسعهی همکاری با نهادهای اکادمیک ومراکز پژوهشی ملی، تبدیل شدن به دانشگاه معتبر در سطح ملی، توسعهی برنامههای لیسانس در رشتههای مختلف و ایجاد مقطع ماستری به دنبال دسترسی به اهداف استراتژیک خویش است.
توانمندی یک نهاد تحصیلی با درجهی علمی و توانایی استادان آن رابطهی مستقیم دارد؛ ازینرو، یکی از اولویتهای مؤسسه تحصیلات عالی دانش ایجاد فرصت برای ارتقای ظرفیت و در نظر گرفتن سهولت بیشتر برای استادان است. بهعنوان نمونه، ارائهی فرصتهای مطالعاتی و تلاش برای فراهمآوری زمینهی تحصیلات دورههای ماستری و دکتری برای استادانی با درجهی علمی لیسانس از اقدامات این کانون علمی اند. در نظر است تا پنج سال آینده، اکثریت اعضای هیأت علمی دانشگاه موفق به دریافت مدرک ماستری و دکتری (Ph.D.) شوند. همچنین، مؤسسه تحصیلات عالی دانش با برگزاری ورکشاپها و سمینارهای گوناگون در حوزههای مختلف آموزش و پرورش برای ارتقای ظرفیت علمی و توسعهی مهارتهای استادان میکوشد. همچنین، برنامههایی برای ارتقای رتبهی علمی استادان نیز در نظر گرفته شده است.
یک نهاد علمی برای توسعه و کسب اعتبار ملی نیازمند ایجاد ارتباطات موثر با سایر نهادهای علمی و پژوهشی کشور است. این ارتباطات با امضای تفاهمنامههای مختلف برقرار شده و نهادها با در نظر داشت منافع هردو طرف باهم همکاری کرده، باعث رشد و پیشرفت علمی همدیگر میشوند. با در نظر داشت این موضوع، مؤسسه تحصیلات عالی دانش در حال حاضر با چندین نهاد دولتی و خصوصی تفاهمنامههای همکاری را امضاء کردهاست که در روند رشد و توسعهی اکادمیک مؤسسه موثر بوده است. ازینرو، مؤسسه تحصیلات عالی دانش افزایش چشمگیر این روابط را در پلان استراتژیک پنجسالهی خویش در نظر دارد.
همهساله، از تمام دانشگاههای افغانستان تعداد قابل توجهی محصلان فارغالتحصیل شده، به جستوجوی کار میپردازند؛ اما اغلب جوانان در رابطه به اشتغال دچار مشکل میشوند و تا مدتی مدید پس از فراغت قادر به کسب درآمد نیستند. یکی از دلایل بروز این مشکل، تطابقنداشتن برنامهی درسی نهاد های تحصیلی با بازار کار است. مواد و کریکولم درسی نهادهای تحصیلی با تقاضا و نیاز بازار کار تناسب کافی ندارد و محصل پس از فراغت قادر به حل مشکلات اقتصادی خود نیست. برای حل این معضل، مؤسسه تحصیلات عالی دانش فعالیتهای زیادی انجام دادهاست و برنامههایی نیز روی دست دارد؛ مؤسسه تحصیلات عالی دانش با ایجاد ارتباط با مراکز آموزشی، صنعتی و بازار کار و همچنین با بازنگری برنامههای علمی خویش، امکان تربیهی نیروی متخصص متناسب با نیاز بازار کار را فراهم میکند. این مؤسسه با ایجاد تطابق میان برنامهی درسی، بازار کار و ایجاد زمینهی انجام پژوهشهای علمی و رشد مهارتهای محصلان، در پی تربیهی نیروی کارآفرین و خلاق است.
یکی از چالشهای فراراه محصلان دورهی لیسانس در افغانستان، ادامهی تحصیل در دورههای ماستری و دکتری است. اغلب دانشگاههای موجود در کشور، ظرفیت علمی برای تدریس دورهی ماستری را ندارند؛ این مسئله باعث کاهش سطح دانش در جامعه میشود. مؤسسه تحصیلات عالی دانش جهت ایجاد دورهی ماستری برنامههائی در پنج سال آینده دارد.
عبدالاحد نایاب- رئیس مؤسسه تحصیلات عالی دانش